- Inger Støjberg, Venstre
- Nidal Seide, Integro
- Arkivfoto
Artikel i NORDJYSKE Stiftstidende, Thisted 7. januar 2017
Tekst af Lone Lærke Krog. Foto af Peter Mørk.
Vi skal være verdens bedste til at tage imod dem, der vil hertil. Så vi sammen kan vinde fremtiden.
Sådan lød det fra Thy Erhvervsforums formand, Lars Torrild, da han i sin tale ved nytårskuren fredag eftermiddag ville opsummere, hvad der er en af de største udfordringer i et erhvervsliv, der i øvrigt stortrives.
– Vi må forvente, at vi også en del år endnu er afhængige af, at folk udefra tager del i Thy på deltid – det være sig pendlere eller udlændinge, som tager arbejde her i kortere eller længere tid, sagde Lars Torrild.
På den baggrund havde Thy Erhvervsforum inviteret to oplægsholdere til at belyse temaet integration og arbejdskraft
Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister var den første på podiet. Hun havde det klare budskab, at flygtninge og indvandrere skal ud og tage aktivt del i arbejdslivet hurtigst muligt.
– Jeg tror, at dem, der kommer hertil, gerne vil tage del i vores samfund. Om de kommer til det, afhænger af, om vi tør stille krav, lød det fra Inger Støjberg.
Hun oplyste, at Danmark i 2015 modtog 21.000 asylansøgere, og i 2016 helt nøjagtigt 6072.
Inger Støjberg problematiserede, at kun tre procent er erklæret arbejdsmarkedsparate.
– Det kan jo ikke passe, at 97 procent af dem har mistet arbejdsevnen på vej til Danmark. Det er vores egen skyld – hvis vi ikke tør sige, at vi forventer noget af dem.
Inger Støjberg sluttede af med at sige, at hun godt kan forstå, hvis erhvervslederne er skeptiske på grund af sprogbarrierer og kulturelle barrierer.
– Jeg kan kun opfordre til, at man tager handsken op, sagde hun – og tilføjede, at det er uendelig vigtigt, at der er et telefonnummer, som virksomhederne kan ringe til, hvis det går galt.
Nidal Seidi, master i kulturformidling, firmaet Integro A/S, er en af dem, som har erfaring med den type hotline.
I sit oplæg ved nytårskuren fortalte hun om, hvordan hendes firma agerer som en slags lim mellem virksomheder, jobcentre og det offentlige.
Hun gav konkrete eksempler på, hvordan sproglige og kulturelle barrierer kan overskrides. Hendes erfaring er, at flygtninge og indvandrere utroligt gerne vil klare sig selv – og være fri for offentlig forsørgelse.
– Der er fremtid i den, der kan mærke, at der er håb for dem. I bund og grund handler det om at investere i de her folk. Åbenhed, ærlighed, et smil – så skal det nok gå, sagde Nidal, der selv er indvandret i 1986.
Lars Torrild trak i sin tale tråde til Thisted Kommunes Vision 2022 og strategiplan, der siger, at Thy vil være et af de allerbedste alternativer til livet i de store byer.
Og Thy er blevet bedre til at invitere andre med ind i ”vores verden” og kommunikere vores gode ideer og kvaliteter ud. Thy er på landkortet.
– Eksperter hentes ind i TV for at forklare, hvad det er der sker, når titusindvis af danskere leger med i december måned julekalender fra ”os i Thy”, pointerede Lars Torrild med henvisning til den landskendte billedskønne reklame for Bakkedal.
Lars Torrild mener, at krisen har skabt grobund for en ny kreativ udvikling. Han fremhævede Pernille Tophus fra Chokoladekurven i Vestergade som et eksempel på den iværksætterånd, der kendetegner Thy lige nu.
– Det er stærkt motiverende at iagttage, og det er meget positivt for vores lokale erhvervsudvikling, at der løbende etableres nye virksomheder.
Lars Torrild Lars Torrild kunne fortælle, at 132 iværksættere det seneste år har været igennem Thy Erhvervsforums start-up vejledning, og det er 18 procent flere end i 2015.